Concito rapport: Danskernes klimaaftryk blandt verdens største
Concito udgav i august 2023 en rapport om danskernes klimaaftryk, og her fremgår det, at danskerne i gennemsnit udleder 13 tons CO2 årligt. Dobbelt så meget som verdens gennemsnit. Og skræmmende meget i forhold til det anbefalede mål på 3 ton per verdensborger.
Var planetens forbrug svarende til det danske – så det sort ud!
Men. Dette er intet nyt – intet, der burde overraske….
Det har længe været velkendt, at Danmark som nation ligger højt i det samlede forbrug af verdens ressourcer, udtrykt ved World Overshoot Day….i 2023 f.eks lå Danmark på en ikke flatterende placering som nr 15 målt som det højest forbrugende samfund.
Det gode – rige – liv…
Det har også længe været velkendt, at den rigeste del af verden – og blandt danskere – har det højeste aftryk.
Også dette er indlysende når man forstår, at ethvert forbrug – har et aftryk. Uanset om det er en tur i bilen. Båden. På ferie. Restaurant. Eller man starter plæneklipperen….alle handlinger medfører et forbrug.
Dermed er det den grundlæggende idé om, hvad der skaber et godt liv – der skaber forbruget. For tanken om det gode liv omfatter både en dejlig – og stor – bolig, måske et feriehus, een eller flere biler, en eller flere årlige ferierejser, god mad og restaurant besøg – foruden en masse shopping….tøj og andre nødvendige luksusgoder….
Med andre ord. Hverdagens klimaaftryk.
Concito anfører dog også, at den enkelte borger aldrig kan nå i mål…det private forbrug kan som gennemsnit reduceres til forventeligt omkring 9 tons. Herefter må det offentlige og samfundsmæssige forbrug bidrage med resten.
Vi kommer dog ikke uden om en drøftelse af den måde vi lever på. Hvis det skal batte noget…
Concito opgør specifikt de største aftryk som hidrørende fra
– transport (3,1 tons)
– fødevarer (2,5 tons)
– boliger (1,6 tons)
– el og varme (1,1 tons)
Og som den sidste øjenåbner har Concito i deres præsentation medtaget den direkte samenhæng mellem indkomst og aftryk…for danskerne

Afslutningsvist bør det måske genbesøges, hvorfor en række udviklingslande på COP27 kæmpede for klimaretfærdighed…al den stund at udledningen sker i de rige lande – og de største klimaudfordringer med ekstremt-vejr hændelser finder sted hos de fattige…
https://adundas.dk/cop27-aftale-klimafond-men-faa-forpligtelser/
Find rapporten her