COP27: Highway to climate hell!
Åbningstalen fra António Guterres til deltagerne på COP27 i Sharm El-Sheikh betonede endnu engang alvoren i den situation, planeten befinder sig i…
“We are in the fight of our lives and we are losing … And our planet is fast approaching tipping points that will make climate chaos irreversible. We are on a highway to climate hell with our foot on the accelerator”
Om det påvirker retningen – denne gang – må COP27 resultaterne vise. Personligt – er jeg ikke optimist…
Ambitionen for COP27 er ikke desto mindre at sikre fuld implementering af Paris aftalen og målet om at holde temperaturstigningen under 1,5 grad i forhold til det præindustrielle niveau.
Overskrifterne for COP27
DR nyheder har på forbilledlig vis opsummeret de overskrifter, der kommer til at fylde på COP27:
- Hvordan afbødes de fattigste landes tab og skader ved klimaforandringerne
- Hvornår kommer den aftalte bistand til de fattigste lande fra COP15 i Kbh. til udbetaling
- Energikrisens betydning for klimamål
- Rusland
- Opdatering af de nationale klimamål
I et vist omfang hænger overskrifterne sammen. Og det er næsten givet, at punkt 3 + 4 står i vejen for ambitiøse mål i punkt 5.
Hvem betaler regningen?
Punkt 1 og 2 kan tilsvarende naturligt ses i sammenhæng. Og ift punkt 2 er der stor uenighed i opgørelsen af, hvor stor en andel af de lovede 100 mia., der reelt er kommet til udbetaling. Grundlæggende fordi opgørelsesmetoder afviger ift hvor stor en andel, der accepteres medregnet når givet som lån, samt fx hvor stor en andel udgjort af ordinær bistand.
Den centrale udfordring blev italesat at Barbados Premierminister, Mia Mottley, der i sin tale pointerede, at klimaudfordringerne reelt er skabt af de rigeste lande industrialisering, men rammer de fattigste hårdest – der dermed skal betale to gange, dels for oprydning efter katastrofer, dels for reduktion af globale emissioner.
I al sin enkelthed kan udfordringen for DRs punkt 1 og 2 samles under overskriften “climate justice”.
Regningen for nul-emission
Og et er ikke småpenge, oprydningsarbejdet forudsætter. Faktisk svimlende, astronomiske summer.
Et hold specialister fra amerikanske Citi har opgjort investeringen til 125 billioner dollars. Børsen bringer artiklen med den letfattelige omskrivning “125 billioner dollars eller kollektivt selvmord“.
Alternativet er dermed værre – og velbeskrevet.
Photo credit: UN Climate Change
Overblik fra COP27: UN Climate Change