EU direktiv vedtaget om taksonomi for bæredygtig finans
EU direktiv vedtaget om taksonomi for bæredygtig finans er en direkte udløber af EUs Green Deal og målsætningerne for et klimaneutralt EU inden 2050. Rådet har 21. april vedtaget et direktiv om et EU-klassificeringssystem (en taksonomi) for bæredygtige aktiviteter.
Direktivet om Finans og EU Taksonomien består af tre områder, herunder den såkaldte EU Taxonomy Climate Delegated Act og ikke mindst forslaget om Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – (jvnf fact sheet nederst).
Taksonomien retter sig i første omgang mod finansielle virksomheder, investorer, investeringsselskaber og fonde, der i kraft af klassifikationen får et ensartet sprog til at vurdere, opgøre og dokumentere deres investeringers bæredygtighed. Målet er med finanssektoren som motor at kanalisere kapital til mere bæredygtig aktivitet.
For at taksonomien kan fungere i praksis betyder det, at alle børsnoterede virksomheder over 500 ansatte fra 1. januar 2022 har oplysningspligt ift taksonomien dvs skal følge den nye rapporteringsstandard . Udbredelsen af standarden som et ensartet sprog betyder dog at taksonomien er relevant for de fleste virksomheder.
Taksonomien er en faglig og teknisk klassificering af bæredygtige, økonomiske aktiviteter udfra 6 miljømål for grønne investeringer:
- Modvirkning af klimaændringer
- Tilpasning til klimaændringer
- Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer
- Omstilling til en cirkulær økonomi
- Forebyggelse og bekæmpelse af forurening
- Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.
Foreløbigt dækker taksonomien de første to punkter og forventningen er udkast til de resterende 4 punkter følger indenfor de næste måneder.
Umiddelbart efter følger udkast til kriterier for de to andre ESG parametre, Social og Governance.
Samlet er målet at få virksomheder til at rapportere ensartet på ESG forhold på linje med det finansielle regnskab. Det gælder både kvaliteten af rapporteringen såvel som relevansen for brugerne. Og muligheden for at aflæse den enkelte virksomheds bidrag (positivt eller negativt) til den bæredygtige udvikling i EU samt synliggøre de aftryk, som er en uønsket konsekvens af virksomhedsdriften.
Grundprincippet i betingelserne for at opfylde kriterierne (dvs at en aktivitet er bæredygtig) er opfyldelse af 4 kumulative kriterier
– aktiviteten skal levere et væsentligt positivt bidrag til et af seks miljømål
– aktiviteten må ikke forårsage væsentlig skade på nogen af de andre miljømål
– aktiviteten skal opfylde visse sociale minimumsgarantier
– aktiviteten skal være i overensstemmelse med de tekniske screeningskriterier
For nærværende har Kommissionen derfor fastlagt kriterierne for, hvornår en aktivitet kan siges at bidrage væsentligt til de første to klimamål. Rapportering ift kriterierne er frivillig i indeværende år, men er et krav fra 1. januar 2022. Kommissionen arbejder på at færdiggøre kriterierne for de øvrige fire miljømål, der skal finde anvendelse fra den 1. januar 2023.
Yderligere information:
Hent pressemeddelelsen