EU klimapakke offentliggjort (Fit for 55)
Den længe ventede EU klimapakke blev offentliggjort 14. juli 2021 under navnet “fit for 55”. Uanset at navnet kunne lyde som et aldersbestemt træningsprogram, er de 13 lovforslag i klimapakken køreplanen til kommissionens vedtagne reduktionsmål for CO2 udledning på 55 pct. i forhold til 1990.
Det er en på flere måder ambitiøs plan, der i bredt omfang kommer til at påvirke kontinentets borgere, virksomheder og økonomi – hvor man ikke mindst skal erindre, at ikke alle lande bevæger sig i Danmarks tempo eller ambitionsniveau.
Der er derfor også tale om et forhandlingsudspil med sammenhængende løsninger, der afspejler de forskellige interesser landene imellem. På visse punkter er det set med danske øjne derfor ikke ambitiøst nok, men der er grundlæggende mere at glæde sig over end det modsatte.
Hoveddrivkraften bag CO2 reduktionen bliver markedsdrevet med en udvidelse af EUs CO2 kvote marked, Emissions Trading Scheme (ETS), samt en gradvis årlig reduktion på 4,2 pct. af de tildelte kvoter. De skærpede krav og øgede omkostninger skal derfor ses i direkte sammenhæng med introduktion af en CO2 import told, Carbon Border Adjustment (CBA)
Specifikt interessante nedslagspunkter er derfor
CO2 kvoter
Udvidelse af EUs kvoteordning til at omfatte vej- og skibstransport samt boligopvarmning – og tvungen energirenovering af offentligt ejede bygninger (3 pct årligt).
Hidtil har kvoteordingen alene sat loft for energisektor og energitung industri.
Hertil et mere effektivt kvotehandelssystem, der bla. fastsætter priser på CO2 udledninger.
Vedvarende Energi
EU kommisionen foreslår at alle EU lande skal øge andelen af vedvarende energi fra idag 32 pct til 40 pct af det samlede forbrug.
Carbon Border Adjustment (klima told ift lækage)
CBA klimatolden er et oplæg til afgifter ved import af energitunge produkter som f.eks. stål, cement, gødning og energi mm. Formålet er at imødegå det såkaldte lækage problem, der opstår ved at produktionen blot flytter fra EU lande med CO2 krav og afgifter til ikke-regulerede lande. CAD handler derfor om at bevare konkurrenceevne under den grønne omstilling og dermed bevare klimaeffekten.
Udfasning af fossile forbrændingsmotorer
Fra 2035 må der ikke længere sælge nye biler, der udleder CO2. Eller dette er oplægget….slutdato vil blive genstand for forhandling, hvor eksempelvis Danmark gerne ser en tidligere slutdato. Omlægning til bla. eldrevne biler stiller massive krav til investeringer i lade-infrastruktur.
CO2 brønde med mia. af træer
Det er velkendt at træer optager CO2 og derfor er træplantningsprojekter et ofte benyttet element i virksomheders kompensationsstrategier. EU vil udlægge klimazoner efter samme model og herved etablere en form for “klima brønde” eller zoner, der ved plantning af 3 milliarder træer kan optage CO2 fra luften og bindes i disse udlagte brønde.
Social Climate Fund
Et europa i forskellige hastigheder – også på klima området – fører til den traditionelle diskussion om byrdefordeling. Et element er oprettelsen af en solidarisk klima fond øremærket en såkaldt retfærdig grøn omstilling blandt de fattigste borgere.
Uagtet den samlede klima plans omfang og ambition er det som altid med EU værd at erindre sig, at næste skridt er forhandlinger med landene – Franz Timmermans, vicepræsidenten for EUs Green Deal, siger selv at implementeringen af klima pakken bliver “bloody hard”!
Find det samlede oplæg her:
Pressemeddelelse 14 juli, EU climate package