EU vil stoppe greenwashing og regulere grønne påstande
Europa Parlamentet vedtog onsdag 17. januar 2024 et direktiv, der vil forbedre produktmærkningen, stoppe greenwashing og regulere brugen af vildledende grønne påstande.
Direktivet søger at beskytte forbrugerne mod vildledende markedsføringspraksis og hjælpe dem med at træffe bedre købsvalg. Konkret vil en række problematiske markedsføringstilgange relateret til greenwashing blive føjet til EU’s liste over forbudte handelspraksis.
Det vigtigste er, at de nye regler fra EU – ift at stoppe greenwashing og regulere grønne påstande – sigter mod at gøre produktmærkning klarere og mere troværdig ved at forbyde brugen af generelle miljøpåstande som “miljøvenlig”, “naturlig”, “biologisk nedbrydelig”, “klimaneutral” eller “øko” uden bevis.
Regulering af mærkninger
Brugen af bæredygtighedsmærker vil nu også blive reguleret på grund af den forvirring, der er forårsaget af deres spredning og manglende brug af sammenlignende data. I fremtiden vil kun bæredygtighedsmærker baseret på officielle certificeringsordninger eller etableret af offentlige myndigheder være tilladt i EU.
Direktivet skal nu endeligt godkendes i Rådet, hvorefter det vil blive offentliggjort, og medlemslandene vil efterfølgende have 24 måneder til at gennemføre det i national lovgivning.
Baggrund
Det nye direktiv er beregnet til at arbejde sammen med “green claims” direktivet, som i øjeblikket drøftes på udvalgsstadiet i parlamentet. Det kommende grønne kravdirektiv vil være mere specifikt og uddybe betingelserne for at anvende miljøanprisninger mere detaljeret.
I marts 2022 foreslog Europa-Kommissionen at opdatere EU’s forbrugerregler for at støtte den grønne omstilling. I september 2023 nåede Parlamentet og Rådet frem til en foreløbig aftale om de opdaterede regler.
MEP’erne godkendte aftalen under plenarforsamlingen i januar 2024. Desuden skal Rådet også skal godkende den, før den kan træde i kraft. EU-landene vil derefter have 24 måneder til at indarbejde opdateringen i deres nationale lovgivning.
EUs fokus på fremme af bæredygtigt forbrug
EU arbejder på andre sager under Green Deal med det formål at beskytte forbrugerne og fremme bæredygtigt forbrug:
Grønne anprisninger: EU ønsker at kræve, at virksomheder dokumenterer miljømæssige anprisninger ved hjælp af en standardmetode.
Ecodesign: EU ønsker at indføre minimumsstandarder i produktudviklingen for at gøre næsten alle produkter på markedet bæredygtige, holdbare og miljøvenlige.
Ret til reparation: EU ønsker at garantere forbrugernes ret til at få produkter repareret og fremme reparation frem for at smide væk og købe nye produkter.
Læs mere om offentliggørelsen her
Pressemeddelelse vedtagelse greenwashing
Factsheet EU forbruger fremme af bæredygtighed