IPCC rapport 6 (del 3): Afbødning af klimaændringer
IPCC rapport 6 er udgivet i tre dele, hvoraf den afsluttende handler om mulighederne for afbødning af klimaændringer. Den første del blev udgivet i august 2021 omhandlende klimaændringernes fysiske påvirkninger af kloden. Anden del fra 28. februar omhandlede konsekvenser af en varmere planet for os mennesker, dyrelivet og naturen. Det samlede billede er dystert og konsekvenserne ved fravær af løsninger dramatiske.
Tredje del indledes derfor også med at gennemgå hovedkonklusionerne fra de to forgående delrapporter.
Overskriften er, at udledning grundlæggende senest skal toppe i 2025 og herefter falde støt herefter med CO2 neutralitet senest i 2050.
Skal vi kunne indfri Paris-målsætningen om at holde temperaturstigningen på 1,5 grader, er 80 pct af “CO2 budgettet” nemlig allerede brugt. Og da udslippet er støt stigende (en sjettedel af klodens samlede udledning siden 1850 er sket i de seneste 10 år – 2010 til 2019) er der brug for radikale ændringer nu.
Hovedsigtet for tredje delrapport er derfor at anvise løsninger.
Den gode nyhed
Rapporten fastslår derfor gentagent og tydeligt, så selv de bagerste rækker kan høre det, at vi skal reagere nu! Men opregner samtidigt en stribe forslag, der kan befordre det nødvendige skridt bort fra fossile brændstoffer og over til grønne teknologier. Endda med en positiv forventning om realisme i de tilgængelige muligheder.
Rapporten konkluderer faktisk, at det sågar er økonomisk fordelagtigt, at holde temperaturstigningen under 2 grader – dvs investeringen i at omstille er lavere end prisen til at håndtere konsekvenser af temperaturstigningen. Og allerede ved en pris på 100$ vil man kunne fjerne op mod halvdelen af verdens udledninger.
I øjeblikket er det naturligvis også relevant, at det massive behov for at skære ned på bl.a. gas går hånd-i-hånd med tankerne for at reducere finansieringen af den russiske krigsmaskine. Og som en fodnote nævnes yderligere, at en fjernelse af statstøtte til fossile brændsler i en række lande med et slag ville gøre grønne teknologier konkurrencedygtige, og faktisk i sig selv kunne fjerne 10 pct af udledningerne.
Grundlæggende skal den resterende mængde olie nemlig helst blive i jorden…
Men udover disse økonomiske incitamenter til at sikre konkurrencedygtige alternativer blandt grønne energikilder, er den positive iagttagelse, at selve prisen på både vindenergi og solenergi er raslet ned. Det samme gælder den vigtige batteriteknologi.
Et tredje greb bliver teknologier til aktiv fjernelse af CO2 – CO2 fangst – CCS (carbon capture and storage) teknologier, uagtet at disse teknologier er umodne.
Den dårlige nyhed
Vi skal alle med – vi er først i mål, når hele kloden er i mål. Derfor er samarbejde kritisk, og selvom rapporten noterer sig, at det er muligt at få de fattigste lande med – selv med forventning til hævet levestandard – uden at udledningerne behøver at stige. Men forudsætningen er, at at der kommer skred i internationalt samarbejde og især støtte til omstilling og grønne teknologier i udviklingslande.
Som med alt andet FN materiale skal rapporten godkendes af alle tilsluttede nationer.
Og herefter helt givet danne rammen for COP27 i Egypten.
Det bliver spændende…
Hent IPCC rapporten her