Klimakrisen – hvornår startede den egentligt?!
Klimakrisen har vi talt om længe – faktisk alt for længe – og i ny og næ melder tanken sig vel hos de fleste, om hvornår startede det egentligt…?!
Eller rettere, hvornår blev det videnskabeligt dokumenteret, at afbrænding af fossile brændstoffer ville påvirke klimaet? Altså drivhuseffekten fra CO2 udledning….det er ikke nyt, men effekten blev opdaget tidligere end de fleste nok vil tro…desværre….og senest beskrevet i indbakken for et par dage siden…
Grundlæggende modtager jeg virkeligt mange nyhedsbreve om klimaet, og grundlæggende alt for mange. I skrivende stund har jeg 2.918 ulæste mails i indbakken 🙁
– et fun fact der klart må dokumenteres
Et af mine foretrukne nyhedsbreve, der altid læses, ja sågar ventes på med glæde, er Politikken Klima nyhedsbrevet….der både tager temperaturen (!!) på de seneste begivenheder på klimafronten, men samtidigt har den tone-of-voice jeg selv finder betimeligt. Bekymring, skepsis og en vis dosis afmagt og håbløshed flettet ind i budskaberne.
For det er virkeligt – virkeligt – vanskeligt at se, hvorledes vi som mennesker kan finde sammen om at redde planeten. Grundlæggende findes det ikke (længere?) i det menneskelige DNA at yde personlige afsavn til det kollektivt bedste. Hvilket krydret med modstand mod at afgive privilegier og velerhvervede, fine levevilkår, gør det uhyre svært at se vejen frem – flertallet har ikke lyst til at afgive ´det gode liv´ med stadigt større biler, flere kvm, sommerboliger og ferierejser….for hvad?!
Det nytter jo alligevel ikke noget….
Seneste nyhedsbrev fra Politikken Klima (5. september 2024) har følgende betragtning: ‘Adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen skriver i en kronik, at det er umuligt at få danskeren til frivilligt at gøre en indsats for klimaet. Så umuligt, faktisk, at vi helt skal opgive, argumenterer han.’
Av for den!
Og løfter vi os lidt højere op i helikopteren, bliver den næste, store udfordring den næsten uomgængelige form for ny-kolonialisme i klimaets navn; hvor de nye økonomier ikke kan ‘tillades’ at svine så meget som os vestlige økonomier, der har skabt klimakrisen….og opbygget et velfærdssamfund på planetens bekostning.
Wauw – tænk at jeg skrev det…..men – der er faktisk allerede bøger om emnet. Og spørgsmålet om ‘klima-uretfærdighed’ var en betydelig del af debatten ved COP27 i Sharm El-Sheikh.
But…when did it begin?
Den første opdagelse af drivhuseffekten fylder som nævnt i det nyhedsbrev, der egentlig fik mig til tasterne. Undskyld afvejene, men nu er vi tilbage på sporet…klimakrisen – opdagelsen af effekten fra CO2 udledninger, hvornår startede det egentligt?
Det er emnet fra ‘Imagine’ nyhedsbrevet fra ’The Conversation’, en uafhængig akademisk nyhedskilde i krydsfeltet mellem journalistik og forskning; “When did the climate crisis begin?”
Svaret er selvfølgelig dybt deprimerende. For det er længe siden, vi kunne have sadlet om….faktisk skal vi tilbage til starten af ´70erne.
Her fandt forskere hos olieselskabet EXXON frem til (idag overraskende præcise) fremskrivninger af konsekvenserne for klimaet og påvirkningen af temperaturer ved afbrænding af fossile brændstoffer. Altså de fossile brændstoffer olieselskabet levede af
.
Interne dokumenter fra EXXON har siden afsløret, hvordan verdens største olieselskaber sidenhen spredte disinformation og usikkerhed om netop de resultater, selskabernes egne forskere have kortlagt. Ud fra egne kommercielle hensyn….?
Som nyhedsbrevet noterer sig:
How differently history might have unfolded if the fossil fuel industry hadn’t obscured what was happening to the climate for several decades. John Grant, a sustainability expert at Sheffield Hallam University, argues that the crisis could have been solved by now – and the enormous potential of renewable energy realised much sooner.
Tobaks- og våbenindustriens lobbyer er de rene amatører i omfang som globale skadevoldere i profittens navn…
Således opløftet er du nu klar til at se eller gense DRs udmærkede dokumentar om emnet. Titlen er ‘Kampagnen mod klimaet’ hvilket helt bogstaveligt var, hvad der udfoldede sig i kølvandet på den spirende vilje til forandring i verden.
Vi skal tilbage til 1987 med Brundland rapporten og 1988 med etableringen af FNs klimapanel, IPPC.
Men verden blev godt og grundigt ført bag lyset af olieselskabernes massive kampagner og sponserede forskning (mine ord). Vores egen Bjørn Lomborg var også en del af den internationale modstand, en rolle, han helt givet ikke er stolt over i dag (atter mine ord).
Der blev kort sagt tabt værdifuld tid, og først med Kyoto protokollen i 1997 og for den sags skyld med Al Gores ‘An Inconvenient Truth´ i 2006 blev diskussionen om den menneskeskabte årsag startet på ny. Og her er vi så vistnok stadig….
Trænger du til at blive opmuntret?
– så anbefaler jeg IKKE at benytte nedenstående links….
Læs IMAGINE nyhedsbrevet fra THE CONVERSATION HER
Og se dokumentaren fra DR ‘Kampagnen mod klimaet’ HER