Klimarådet statusrapport for den danske klimaindsats
Klimarådet udsendte 25. februar sin årlige statusrapport for den danske klimaindsats. Nyheden – og pressedækningen – druknede af indlysende årsager i en anden begivenhed, dagen før: Ruslands invasion af Ukraine.
Klimarådet konkluderer i sin årlige statusrapport, at der de seneste to år er sket en betydelig fremdrift mod opfyldelse af 70-procentsmålet i 2030, og i alt er reduktionsbehovet i 2030 reduceret med cirka 10 mio. ton CO2e.
Danmark er dermed halvvejs mod målet at reducere CO2 med 20 mio tons – svarende til 70 pct af niveauet for 1990, som vedtaget med Klimaloven i 2020
Desværre påpeger Klimarådet samtidigt, at det er vanskeligt at se hvordan den sidste del af CO2 reduktioner konkret udmøntes. ”Regeringen er kommet langt i sin indsats, men det er ikke ensbetydende med, at det er tydeligt, hvordan de sidste reduktioner skal findes. Vi mangler stadig at se, hvordan regeringen vil gå resten af vejen til 70-procentsmålet, ved at den viser, hvilke konkrete initiativer der skal få os i mål,” siger formand for Klimarådet, Peter Møllgaard.
Vi mangler stadig at se, hvordan regeringen vil gå resten af vejen til 70-procentsmålet
Derfor efterspørger rapporten yderligere klimapolitiske virkemidler.
Rapporten peger selv på fire vigtige områder, der er centrale for klimaindsatsen, og som også er aktuelle i dagens klimadebat.
- En generel afgift på drivhusgasser
- Omstilling af fødevaresystemet
- Produktion af grøn strøm
- Power-to-X
Niveauet for den generelle afgift på drivhusgasser anbefales i rapporten til at være i størrelsesordenen 1.500 kr per ton. Det ligger betydeligt over Ekspertgruppens tre modeller for CO2 afgift, der lagde et niveau startende på kr 750 per ton, og med gradvis friholdelse af energitunge industrier og landbrug for at undgå lækage.
Klimarådets anbefaling er herudover at landbruget ikke friholdes.
Klimaafgift på fødevarer
Et interessant aspekt af afgifter til regulering af adfærd, er tanken om en CO2 afgift på fødevarer. Grundlæggende afspejler prissætning af fødevarer i dag ikke den samfundsbelastende del, som fødevarernes aftryk efterlader.
At indregne aftrykket direkte i prisen vil alt andet lige føre til en hensigtsmæssig regulering af forbruget, herunder stille alt lokalt produceret stærkere i konkurrence med udenlandske lavprisproduktioner. Afgiften skal naturligvis samtænkes med landbrugets udledninger og lækage udfordringer, og ideelt set i EU regi.
Et indtryk af forskellige fødevarers aftryk er opgjort af Concito i den store klimadatabase.
Download rapport, faktaark og arbejdspapirer her