Statusrapport udgivet for Danmarks arbejde med FNs Verdensmål
Den anden statusrapport for Danmarks arbejde med FNs Verdensmål en netop offentliggjort.
Rapporten – Voluntary National Review 2021 – gennemgår systematisk samtlige 17 Verdensmål (SDG’er) og indikatorer, naturligvis med særskilt fokus på de danske resultater. Såvel indenfor områder, hvor vi ligger godt til, som udviklingsområder er opmærkede og kommenterede.
Rapporten fremhæver positivt den danske indsats med flere af SDG’erne, f.eks. vedrørende sundhed, kvalitetsuddannelse for alle, udryddelse af fattigdom og mindskelse af ulighed.
Imidlertid er der stadig et stort potentiale for yderligere fremskridt, især i relation til SDG 5 (Ligestilling mellem køn), 12 (Ansvarligt forbrug og produktion), 13 (Klimaindsats), 14 (Livet i havet) og 15 (Livet på land), hvor Danmark står over for betydelige udfordringer.
…danskernes forbrug af naturlige ressourcer er vedvarende for højt…
Danskernes forbrug af naturlige ressourcer er vedvarende for højt. Rapporten refererer til Earth Overshoot Day, der årligt opgør i hvor høj grad forbruget overstiger planetens evne til at frembringe ressourcer. Analysen viser, at danskerne forbruger 4 gange de ressourcer, der er naturligt til rådighed.
Ligeledes fremhæver rapporten at danskere samlet set genererer en “stor og relativt stabil mængde madspild” samt en “stor og relativt stabil mængde husholdningsaffald per indbygger”.
I forhold til SDG 14, Livet i Havet vedrører den danske udfordring vores havmiljø.
Rapporten åbner evalueringen med at konstatere, at “havene omkring Danmark er ikke i god stand. F.eks. har syv ud af otte marine naturtyper en ‘væsentlig ugunstig bevaringsstatus’. Også selvom 18% af havet er udpeget som havbeskyttede områder, er kun 1,4% faktisk beskyttet mod bundtrawlfiskeri og kun 0,02% er omfattet af et komplet fiskeriforbud. Ekstraktionen af klipper og grus er tilladt i følsomme havområder.”
SDG 15 Livet på land – Biodiversitet
Rapporten noterer på linje med havmiljøet, at en stor del “.. af Danmarks naturlige områder er i mindre end gunstig tilstand”. Specifikt ift biodiversitet nævnes opdatering af den såkaldte “rødliste” over truede arter. Her finder rapporten, at “En sammenligning med den forrige røde liste fra 2010…indikerer, at arter i Danmark er blevet mere truet i perioden 2010-2019”.
Rapporten er en systematisk og særdeles detaljeret gennemgang af samtlige danske positioner på hvert enkelt Verdensmål.
Den er stærkt anbefalelsesværdig for alle med interesse i et opdateret eftersyn af den danske status, samt de planlagte politikker og indsatsområder, der ledsager gennemgangen af udfordringerne.
Læs mere her: