UN Emissions Gap Report 2021: The Heat Is On!
Med tiltagende klimaændringer og konstante advarsler om, at menneskeheden er ved at løbe tør for tid til at begrænse den globale opvarmning til 1,5°C i forhold til førindustrielle niveauer, har 2021 været et belastet år for planeten.
The Emissions Gap Report 2021: The Heat Is On er den 12. udgave i en årlig serie, der giver et overblik over forskellen mellem, hvor drivhusgasemissionerne forudsiges at være i 2030, og hvor de bør være for at afværge de værste konsekvenser af klimaændringer.
Undertitlen til rapporten siger ret beset det hele: “A world of climate promises not yet delivered”
Optakt til COP26
Rapporten udgives blot et par dage før COP26 åbner i Glasgow, og udgør “endnu et tordnende wake-up call”, ifølge UNS generalsekretær, Antonio Guterres.
På 12. år samler Emissions Gap-rapporter alle nationalt vedtagne CO2-reduktionsplaner, som er indsendt til FN forud for COP. Disse løfter løber frem til 2030 og er blevet indgivet af 120 lande.
Unep har også taget hensyn til andre tilsagn om at reducere opvarmningsgasser, som endnu ikke formelt er indsendt i et såkaldt NDC (Nationally determined contributions).
2,7 C ved århundrede skiftet
Rapporten konstaterer, at når reduktionerne lægges sammen, reducerer planerne drivhusgasemissionerne i 2030 med omkring 7,5 % sammenlignet med de tidligere løfter, der blev givet for fem år siden.
Dette er ikke nær nok til at holde temperaturtærsklen på 1,5 grader inden for overskuelighed, siger forskerne, der har udarbejdet undersøgelsen. Tværtimod vil de nuværende løfter se verden varmes med 2,7 grader i dette århundrede, et scenario, som Antonio Guterres kalder en “klimakatastrofe”.
At holde 1,5C i live ville kræve 55% nedskæringer inden samme 2030-dato. Det betyder, at de nuværende planer skal have syv gange ambitionsniveauet for at forblive under denne grænse.
Net-zero løfter – og deres effektive udførelse – kan gøre en stor forskel, finder forfatterne til rapporten, men de nuværende planer er vage og afspejles ikke i NDC’er. I alt 49 lande plus EU har lovet et netto-nul-mål. Dette dækker over halvdelen af de globale indenlandske drivhusgasemissioner, over halvdelen af BNP og en tredjedel af den globale befolkning